Според јапонските научници, веднаш по будењето, најдобро е да се напиеме чаша вода наместо кафе или чај. Потоа треба да ги миеме забите и да започнете со појадокот дури по 45 минути. Експертите посочуваат дека пиењето го намалува гладот.

Подобро е да се воздржите од јадење два часа по појадокот.

Значи, со пиењето чаша вода на празен стомак правиме балансирање во исхраната и тоа во текот на целиот ден. Доколку пиеме на празен стомак чаша вода, постепено ќе почнеме да се губиме од вишокот килограми. Покрај тоа, по еден месец, шеќерот и крвниот притисок ќе се вратат во нормала.

Според јапонското лекарско здружение (ЈМА), водата доколку ја пиеме на празен стомак ги отстранува токсините акумулирани преку ноќ од организмот, помага да се избегнат киселини, а исто така го активира метаболизмот и цревната функција.