Јодот е ефикасен антивирусно и антибактериско средство со долга историја на употребта како средство за чистење на рани и широк спектар на средства за дезинфекција. Некои веруваат дека јодот може да го забрза заздравувањето на раните и да ја намали потребата за антибиотици. Многумина исто така го користат за чистење на разни артикли во домот, како и средства за дезинфекција на рацете при настинки и грип, а се знае дека успешно се користи за намалување на вирусните и бактериските инфекции преку методот „скокоткање“. Јодот е клучна компонента на здравјето; Бидејќи вашето тело не може да го произведе, мора да го земате преку храна. Недостаток на јод влијае на тироидната жлезда, па затоа е многу важно да се внесува во оптимална количина.

Ако имате акутен недостаток на јод, тироидната жлезда може да се зголеми; оваа состојба за која можеби сте чуле се нарекува гушавост. Постојат две молекули чии имиња звучат исти – јод и јодид, но тие се различни. Јодот се наоѓа во природата, а јодидот е јоден молекул прикачен на друг елемент. Аптеките обично купуваат јодиден раствор за локална употреба или како додаток во исхраната.

Препорачаната исхрана (РДА) со јод се движи од 110 микрограми (mcg) за деца од раѓање до 6 месеци и до 150 mcg за мажи и жени над 19 години. Кај бремени или доилки, РДА е 220 mcg и 290 mcg, соодветно.Јодот е ефикасен антивирусен и антисептик.

Одамна е познато дека јодот може да убие вируси. Последната тешка пандемија на грип е предизвикана од вирусот Х1Н1 во 1918 година. Според проценките на Американскиот центар за контрола и превенција на болести, заразени биле 500 милиони луѓе или една третина од светската популација. Во светот има 50 милиони смртни случаи, кои според лекарите се поврзани со инфекцијата.

Неколку години по избувнувањето, научниците бараа повеќе информации за вируси и агенсите кои би можеле да се искористат за да ги убијат. Тогаш беше откриено дека јодот е ефикасен метод за борба против инфекција. Во своето истражување за јод, д-р Дејвид Дери пишува:

“Во 1945 година, Бернет и Стун откриле дека примената на јод на носот на глувчето спречува животно да зарази со жив, дифузен вирус на грип. Тие сугерираа дека натопувањето на маските со јод ќе помогне да се запре ширењето на вирусот.

Студијата споменато беше објавена во австралискиот журнал за експериментална биологија и медицинска наука во септември 1945 година. Наскоро, во 1950-тите, јодот за пиводон дебитираше како „ефикасен антисептик и средство за дезинфекција со широк спектар“.

Повидон јод се користи во болниците повеќе од 50 години. Се продава и за домашна употреба.

“Методите на изолација во комбинација со аеросол јод ќе ги направат побезбедни за пациентите, медицинскиот персонал и сите луѓе кои работат со јавноста. Оралниот јод исто така може да ги зајакне механизмите за одбрана на телото во мукозната мембрана на горната усна шуплина и дишните патишта”.

Механизмот на дејствување може да помогне да се објасни како јодот ги убива бактериите толку ефикасно. Предавач по медицина и здравствена заштита, доктор за ориентална и народна медицина Марк Сиркус пишува дека јодот може да убие и до 90% од патогените микроорганизми на кожата за 90 секунди.

„Јодот е ефикасен против бактерии, мувла, габи и многу вируси; Навистина, од сите антисептички препарати погодни за директна употреба кај луѓето и животните и ткивата, само јодот може да ги убие сите класи на патогени микроорганизми: грам-позитивни и грам-негативни бактерии. микобактерии, габи и вируси Повеќето бактерии умираат во рок од 15-30 секунди од контакт.

Јодот е корисен за намалување на постоперативните инфекции.Со текот на годините, лекарите откриле дека употребата на тематски антисептици може да ја ограничи потребата за антибиотици и, според тоа, да ја намали веројатноста за развој на отпорност на нив. Истражувачите откриле дека јодот со пидон може ефикасно да ја изврши оваа задача без да се одложи заздравувањето на раните.

Кога се нанесува на рана, таа ефикасно убива грам-негативни и позитивни организми. Некои исто така веруваат дека тоа го забрзува заздравувањето и во акутни и хронични рани. Јодот има посебни карактеристики што го прават ефикасен во заздравувањето на раните, вклучително и недостаток на бактериска отпорност и ефикасност против биофилм.