Токсините се насекаде околу нас, во храната, па дури и во воздухот, така што не е тешко да ги внесеме во организмот без разлика на тоа колку се грижитме за нашето здравје. Ти можат да се размножуваат во внатрешноста на телото, а она што е загрижувачки е дека доколку не правите детоксикација, тие нема да го напуштат Вашето тело.

  • Бубрези

Овие органи се одговорни за лачење на мокрача, што е нуспојава која се создава од отпадот и токсините внатре во Вашето тело. Да им помогнете да функционираат подобро, се препорачува да го зголемете консумирањето на овошје. За здравјето на бубрезите најпрепорачливи се малинки, боровинки и слично. Држете се подалеку од солената храна.

  • Црн дроб

Тој е еден од најважните органи во телото. Доколку неговата функција стане слаба, телото може трајно да се исклучи. За Вашиот црн дроб да биде здрав, треба да јадете голема количина зелен зеленчик. Одбегнувајте мрсна храна.

  • Цревата

Чистењето на дебелото црево, особено кај мажите, денес е многу неопходно. За да направите детоксикација на цревата треба да внесувате повеќе зеленчук, како кељ, брокули, спанаќ. Исто така треба да пиете зелен чај бидејќи е одличен за детоксикација.

  • Панкреас

Иако овој орган не е одговорен за сите функции на организмот, се наоѓа во група на предводници кога станува збор за здравјето на телото. Панкреасот поризведува и инсулин за да го одржи нивото на шеќери во телото. За да го детоксирате црниот дроб, може да започнете со доручек со здрави порции или сок од лимон. Зголемете го дневното внесување на зеленчук кој содржи витамин Б, како што се спанаќот и аспарагус.