Постојаниот стрес може да доведе до постојан замор, летаргија и лошо чувство. Ако го погледнеме ова прашање глобално, тогаш тоа не е само последица на прекумерен напор, туку и симптоми на недостаток на витамин, особено групата Б. Претставник на ова семејство е Б12.

Б12, или кобаламин, е еден од осумте витамини од групата Б. За жал, човечкото тело не го синтетизира самостојно, Б12 може да се добие само од храна од животинско потекло, говедско месо, туна, сардина, лосос, пастрмка и органски месо, млеко, сирење, јајца и одредени мешунки и додатоци во исхраната.

Покрај тоа што му дава енергија на телото, витаминот Б12 има многу придобивки. Има важна улога во клеточниот метаболизам и е неопходен за нормално функционирање на мозокот, хематопоетски (спречува анемија) и нервниот систем.

Знаци на недостаток: За жал, никој не е имун од неговиот недостаток. Значи, секој треба да обрне внимание на следниве симптоми: замор, слабост, вртоглавица, проблеми со меморијата или општо чувство на депресија – овие знаци се малку чести, но можат да послужат како добра почетна точка за решавање на проблемот со недостаток на витамин Б12.

Причини за недостаток: Бидејќи Б12 изобилува во млечните и животинските производи, нутриционистите ширум светот се согласуваат дека една од најчестите причини за недостаток на Б12 е неможноста или неуспехот да се вклучи доволно од оваа хранлива материја во исхраната.

Односно, веганите се изложени на поголем ризик од недостаток на овој витамин. Сепак, постојат и други причини поврзани со неможноста на телото правилно да го апсорбира Б12. Затоа, луѓето со гастроинтестинални заболувања (целијачна болест, колитис, Кронова болест или автоимуни проблеми) се особено склони кон недостаток на овој витамин. Исто така, на неговата апсорпција влијае и генетиката.