Како ќе препознаеме дали нашето тело се соочува со пад на имунитет?

Во периодот од доцна есен па се до рана пролет нашиот организам најчесто се соочува со пад на имунитетот. Падот на имунитетот е најизразен во текот на зимата бидејќи нашето…

Во периодот од доцна есен па се до рана пролет нашиот организам најчесто се соочува со пад на имунитетот. Падот на имунитетот е најизразен во текот на зимата бидејќи нашето тело троши повеќе енергија за да се стопли со што станува помалку отпорен на инфекции.

Како да препознаеме дали не е опаднат имунитетот?

Честите настинки, вклучително и сериозните заболувања како воспаление на бели дробови и бронхитис, како и влошување на хроничните болести, укажуваат на нарушување во работата на одбраната на телото.

Херпесот е исто така показател на некој воспалителен процес во телото, дека организмот не функционира како што треба.

„Ако личноста, дури и во зима, ретко се разболува или кога ќе се разболи има добар апетит, тогаш може да се каже дека има силен имунитет“, објаснува главниот имунолог-алерголог Људмила Сизјакина од Ростовска област, Русија.

Освен овие, други показатели се и чувството на умор и исцрпеност, чести алергии, промени на кожата, јазикот и усната шуплина, отоци на лимфните јазли, варијации во телесната тежина, изостанок на температура и зголемена температура која долго време не се намалува, често чувство на студенило, бавно зараснување на рани, често чувство на надуеност.

Balanced diet food background. Selection of various paleo diet products for healthy nutrition. Superfoods, meat, fish, legumes, nuts, seeds, greens and vegetables

Сизјакина истакнува дека во исхраната е многу важно внесувањето на протеини, хранливи материи од кои се синтетизираат имуноглобулини, односно заштитни антитела.

На имуниот систем многу влијае стресот, па неопходно е секојдневно да се „храните со позитивни емоции“, смета таа.


Related Articles