Мачките се многу сензибилни кога се работи за нашата здравствена состојба. Тие јасно гледаат кога не се чувствуваме добро или кога сме болни. Поради нивното позитивно влијание врз луѓето, мачките се сметаат за лековити.

1. Мачките го намалуваат нивото на стрес

Научно докажано е дека мачките го намалуваат нивото на стрес кај своите сопственици. За време на галењето мачка, се зголемува лачењето на хормонот за среќа, додека истовремено се намалува производството на хормонот за стрес. Предењето на мачките го зголемува ефектот на опуштање кај луѓето.

Еден истражувачки тим собрало група на луѓе кои секојдневно биле изложени на стрес. Поголемиот дел од нив биле независни брокери.

И навистина докажале дека присуството на мачките позитивно влијаело врз испитаници. Ги набљудувале типичните симптоми на стрес, како што се покачен крвен притисок, зголемено срцебиење и потење. Испитаниците кои имале мачка реагирале многу поопуштено во стресни ситуации.

2. Мачките се добри за срцето

Кога сме под стрес, нашиот крвен притисок расте. Оние што хронично страдаат од висок крвен притисок имаат зголемен ризик од развој на кардиоваскуларни болести. Со оглед на тоа што мачките имаат позитивно влијание врз стресот, го намалуваат и ризикот од такви болести. Всушност, истражувањата покажале дека во домаќинствата со мачки има 30% помалку случаи на срцев удар.

3. Мачките ги лекуваат коските

Предењето на мачките има релаксирачко дејство, но тоа може да придонесе и многу повеќе. Истражувањата покажуваат дека звукот што го испуштаат мачките има лековито дејство на коските. Така, скршениците на коските кај мачките заздравуваат многу побрзо од оние кај другите цицачи. Истражувачите откриле дека за тоа одговорна е фреквенцијата на предењето од околу 25 херци.

Од таа причина, предењето е делотворно и кај луѓето. Со помош на уред за вибрации, истражувачите можеле да ја имитираат фреквенцијата и да докажат дека има лековито дејство за човечките коски.

4. Мачките го намалуваат ризикот од алергии кај децата

Новите родители честопати се грижат за тоа дека нивната мачка би можела негативно да влијае врз здравјето на новороденчето. Но вистината е токму спротивното!

Истражувањата покажуваат дека децата што растат покрај мачка имаат помал ризик од развој на алергии. Меѓутоа, важно е да се спомене дека ова важи само ако во семејството не постојат генетски предиспозиции за алергии.

Добро е да знаете

Децата што растат со мачка имаат и други предности. Тоа го потврдуваат неколку истражувања. Така мачките позитивно влијаат врз развојот на личноста кај детето. Брз учат да преземаат одговорност и развиваат подобри социјални вештини.

5. Мачките се чувствителни

Се чини дека мачките се многу сензитивно кога се работи за нашата здравствена состојба. Тие јасно гледаат кога не се чувствуваме добро или кога сме болни. Постојат приказни што ни покажуваат колку всушност се мачките чувствителни. На пример, приказната за мачката Оскар. Живеела во американска здравствена установа. Тамо секојдневно шетала низ ходниците и ги посетувала пациентите.

Посебна особина: се чини дека Оскар забележувал дека некој пациент набрзо ќе умре. Неговото предвидување било толку прецизно што медицинските сестри го известувале семејството ако мачката подолго време лежи покрај пациентот. Тоа било лош знак.

6. Мачките можат да бидат терапевти

Поради нивното позитивно влијание врз луѓето, мачките сега исто така се користат во методите на лекување со животни. Терапијата со мачки може да им помогне на постарите луѓе со деменција и на децата со АДХД. Тие им даваат на пациентите чувство на среќа и дејствуваат против чувството на осаменост. Освен тоа, ја намалуваат дистанцата меѓу терапевтот и пациентот.

Добро е да знаете

Терапевтските мачки не се специјално обучени. Тоа има смисла, бидејќи мачките се поврзани со луѓето и се отворени кон странци. Па затоа, секоја мачка може да се користи за терапија.