Крвниот притисок е притисок што го врши крвта на ѕидовите на артериите. Овој индикатор се состои од две вредности – систолен (горен) и дијастолен (понизок) притисок.

Во првиот случај, нивото на притисок на васкуларниот ѕид се мери за време на срцевата контракција, во вториот случај, притисокот се одредува во релаксирана состојба на срцето, кога аортната валвула е затворена.

Систолниот притисок се одредува според минутниот волумен на срцето, а дијастолниот од тонот на крвните садови. Стапката се смета за 140/90, ако бројките се поголеми, тоа укажува на хипертензија, чија компликација може да биде срцев или мозочен удар.

Правила за мерење на крвниот притисок:

1. Пред да го измерите притисокот, потребно е да заземете удобна положба, да се опуштите, да ја свиткате раката и да ја поставите на рамна површина (маса) за да биде на ниво на градите. Манжетната (дел од манометарот) треба да се постави неколку сантиметри над внатрешната страна на лактот. Секоја возбуда го зголемува притисокот, па затоа е неопходно да се измерат индикаторите во мирна состојба.

2. Раката треба да се ослободи од облеката, ако манжетната прво ја притиска облеката, а потоа и на кожата, ќе ги зголеми перформансите. И колку е подебела облеката, толку поголем притисок ќе има. Ако заземете погрешна положба, во која мускулите се напнати, индикаторите ќе бидат погрешни. Не треба да ги прекрстите нозете и рацете, ниту да дозволите нешто да ги притисне вашите екстремитети.