Светот и во минатото се соочувал со опасни вируси кои пустошеле се’ пред себе. И иако денес медицината е напредна, сепак за некои нешта се’ уште нема решение. Така е и со коронавирусот. Претпазливоста никогаш не е доволна, затоа ве предупредуваме на канал преку кој е можна зараза – очите.

Што е коронавирусот?

Коронавирусот (corona virus COVID-19 ) е вид на вирус кој во теорија влијае само на животни, но има и одредени негови видови  што можат да се пренесат на луѓето – како што е токму тој кој уби над 1000 луѓе во последниот месец. Се претпоставува од кое животно потекнува овој коронавирус. Лилјакот за прв пат беше пријавен како причина за епидемијата, а последната теорија е дека коронавирусот доаѓа од Панголин (мравојад) цицач прекриен со лушпи. Се храни со мравки, а лушпите му го заштитуваат телото од каснувањето на овие инсекти. Се смета за едно од најпродаваните животни, се разбира, нелегално и првенствено заради „оклопот“. Епицентарот на вирусот корона што неодамна стигна во Европа е во Вухан, Кина.