Кардиолозите советуваат дека луѓето треба да имаат доволна количина на урина во текот на ноќта, бидејќи силата на гравитацијата ја задржува водата во долниот дел на телото кога сте во вертикална положба.

Кога нозете се на исто ниво со бубрезите, тогаш тие работат со полна пареа и ги отстрануваат токсините од телото преку урината.

Па колку вода би требало да пиеме за да ги исчистиме токсините од организмот?

За да постигнете максимално исфрлање токсини од телото, треба да пиете:

  • 2 чаши вода по патување – за да го активирате телото
  • 1 чаша вода 30 минути пред јадење – за да го намалите апетитот
  • 1 чаша вода пред туширање – за да го намалите притисокот
  • 1 чаша вода пред спиење – за да спречите мозочен или срцев удар.

Пиењето вода пред спиење ќе ви помогне и да ги спречите грчевите во нозете, бидејќи на мускулите им треба хидратација.