За појавата на карцином во најголем дел од случаите е одговорна генетиката, но исто така и животниот стил има многу големо влијание.

Некои случаеви на карцином се надвор од нашата контрола, одредени генетски деформитети и предиспозиции кои се пренесуваат од една генерација на друга или пак се поттикнати од генетските промени низ кои поминуваме во текот на нашиот живот.

Но, исто така треба да знаеме дека вдишувањето на некои соединенија, јадење на некои намирници и употреба на некои видови пластика – значително ја зголемуваат веројатноста на настанување на смроносниот карцином, истакнуваат научниците.

Тие анализирале многубројни студии направени во изминатите децении и идентификувале работи за кои науката докажано верува дека се тесно поврзани со настанувањето на малигниот процес во телото.

„Business Insider“ го пренесува пописот на намирници и навики кои можат да предизвикаат карцином доколку истите ги користите или пак правите често.

1. Шеќер;
2. Преработена храна;
3. Пушење цигари;
4. Сончање во солариум;
5. Токсични хемикалии на работа;

6. Ноќна смена на работа;
7. Арсен;
8. Чадено месо и месо од скара;
9. Јаглен;
10. Алкохол;
11. Дизел;
13. Солено сушено месо и кисела храна;
13. Преработено месо како што се сланина и колбаси;
14. Азбест;
15. Глифосат кој го користат земјоделците;

16. Прашина од дрвјата;
17. Контрацептивни пилули;
18. Вируси;
19. Дебелина;
20. Импантанти;
21. Загаден воздух;
22. Зрачење;
23. Хронично, долготрајно воспаление кое ја оштетува ДНА;

24. Индустријата за пластика;
25. Топли напитоци;
26. ГМО храна;
27. Пуканки направени во микробранова печка;
28. Light производи;
29. Освежувач за воздух.