Научниците ја открија шокантната вистина

Уште од рана возраст, научивме дека треба да бидеме внимателни со нечистотијата и да ја избегнуваме. Личната хигиена и одржувањето на чистата состојба се основните правила што мора да ги следиме ако сакаме да бидеме здрави.

Но, нечистотијата на површината на различни предмети не е секогаш видлива. Понекогаш, на прв поглед, чистите предмети можат да бидат „фатени“ од бацили кои го загрозуваат нашето здравје.

Така, по нашите раце може да се појават опасни бактерии кои предизвикуваат туберкулоза, но и други сериозни заболувања. Затоа треба да ги миеме рацете често.

Сепак, многу луѓе се прашуваат која е најнечистата точка на светот. Тоалетната школка е на првото место по голем број студии, а новата награда ја добија парите.

Оваа изјава е совршено логична. Секој ден, милиони банкноти и денари одат од рака на рака. Дали тоа значи дека тие навистина се нечисти работи?

Група научници спроведоа серија студии за да откријат кои површини имаат најмногу бактерии. Според нив, компјутерската опрема, мобилните телефони и рачката на количката или корпата во супермаркети се понечисти од парите.

Паметниот телефон, сепак, претставува најголема закана во моментот на разговорот, бидејќи кожата на лицето е многу подложна на инфекции.

Следна е рачката на количката во супермаркетот. Постојат стотици луѓе кои ја земаат неа секој ден. Така, на секоја трета количка може да се најдат опасни бактерии.

Лесно може да се справите со рачката на количката пред да одите по намирници во супермаркетот, најдобро е да користите антибактериски гел.