Интелегенцијата е ментална карактеристика која се оснесува на способноста за учење и прилагодување на нови ситуации, размислување и користење апрстрактни поими без претходно знаење.

За најпаметни знакови во хороскопот се сметаат Близнаци, Вага и Водолија.

Близнаци – Припадниците на овој знак се многу бистри, а за разлика од другите знаци се одликува нивната брзина на размислување, како и способност да се доаѓа до решение на проблемите без претерана мака. Имаат одлична способност за учење и совладување на нови работи, но тоа им користи само доколку се способни да се сконцентрираат на нешто.

Водолија – припадниците на овој знак се многу интелигентни, меѓу нив има голем број на славни генијалци. Одлично поминуваат на тестовите за интелигенција, имаат талент за подруг и оригинален пристап кон проблемите, како и поседуваат способност за концентрација. Колку се поинтелигентни, толку повеќе се склони и кон емоцијална нестабилност.

Вага – припадниците на овој знак се личности кои пред се, се многу мудри. Вагите знаат колку е мудроста важна и баш она е од голема помош за нив. Не постои личност која на било каков начин може да ја надмудри Вагата бидејќи тие се луѓе кои секогаш имаат спремен план и решение за се, имаат се испланирано, па така невозможно е да ги изненадите. Вагата поради својата мудрост многу ретко грешат, а исто така се и луѓе кои можат да дадат најдобар совет.