Ракот на простата е болест, една од најчестите форми на рак кај мажите. Овој вид на карцином опфаќа околу 9 отсто од смртните случаи кај пациенти со рак.

Според лекарите, уролошките проблеми – како што е еректилната дисфункција – често се појавуваат против други нарушувања во организмот. Овие можат да бидат дијабетес, невролошки и срцеви нарушувања.

Главниот фактор на ризик за рак на простата е возраста, така што сите мажи после 50 години мора да посетуваат уролог и да го набудуваат маркерот на туморот на PSA (антиген специфичен за простата), изјави главниот доктор на Клиничката болница „Свети Лук“ во Санкт Петерзбург, Сергеј Попов.

За жал, сите луѓе не го знаат тоа и не обрнуваат доволно внимание на нивното здравје, но еднаш годишно не е тешко да се поминат неколку тестови и да се посети лекар, велат експертите.

Главниот проблем во борбата против ракот на простатата е неговото доцно откривање. Во првите фази на развој, туморот лесно се лекува, но ситуацијата е дека повеќето пациенти одат на лекар кога работите се веќе критични.

На пример, во Русија во 2018 година, ракот на простата во првата фаза е дијагностициран кај само 14 отсто од пациентите, 67 проценти е дијагностициран во втората и третата фаза, а други 19 отсто во последната, четврта фаза.

Што се однесува до светот како целина, околу 30 отсто од машката популација на планетата страда од карцином на простата.