Морската и кујнската сол , се користат за готвење и консумирање. Сепак, првата разлика е во тоа како се добиваат секој од овие видови.

Додека кујнската сол се ископува од длабочините на земјата и минува низ низа индустриски процеси, при што се отстрануваат многу минерали и се додаваат адитиви, морската сол се добива преку природни процеси на испарување на морската вода. Притоа, минералите остануваат зачувани во гранулите.

Кујнската сол е пофина по текстура, па затоа е полесно да се мешате во храната, но во некои рецепти готвачите користат само  морска сол заради неговата груба и крцкава текстура. На некои им се допаѓа и посилниот вкус на морска сол.

Многу луѓе ја  доживуваат морска сол како здрава алтернатива на кујнската сол.

Сепак, тоа е малку посложено. Иако луѓето можеби сметаат дека морската сол е поздрава опција, заблудата е дека содржи помалку натриум. Количината на натриум е иста и во двата типа на сол.

Бидејќи морската сол потекнува од природен извор, таа исто така содржи и други минерали, вклучувајќи магнезиум, калциум и калиум. Но, додека кујнската сол не ги има овие дополнителни хранливи материи, таа содржи јод што е од големо значење за здравјето.

Покрај тоа, важно е да се знае дека натриумот е основна хранлива материја која луѓето ја добиваат од додадената сол и преработената храна. Сепак, лекарите препорачуваат ограничување на солта во исхраната, бидејќи премногу натриум може да придонесе за дехидрација и срцеви заболувања, а високиот притисок како резултат на прекумерна потрошувачка на сол е причина за загриженост.

Затоа, никој не одговара  децидно кога станува збор за избор  на „подобра“  сол. Многу поважна е количината што ја внесувате. Се препорачува дневно внесување во опсег од 1,5 до 2,3 грама сол, а прекумерното консумирање сол ќе го наруши здравјето на луѓето, ќе ги оштети бубрезите, ќе го зголеми крвниот притисок и може да предизвика многу други здравствени проблеми.