Колкави се шансите да се заразите со коронавирус, според годините?

Мали се шансите да се заразите со коронавирусот, а уште помали се шансите да починете од овој вирус, вели за „РТЛ-Хрватска“, Игор Штагљар, хрватски научник специјализиран на подрачјето на молекуларна…

Мали се шансите да се заразите со коронавирусот, а уште помали се шансите да починете од овој вирус, вели за „РТЛ-Хрватска“, Игор Штагљар, хрватски научник специјализиран на подрачјето на молекуларна биологија.

СЗО објави дека вкупно 79.300 луѓе се заразени со коронавирусот. Од овие луѓе, или поточно 77.000 се Кинези, а најмногу се од градот Вухан кој брои 11 милиони жители. Ако претпоставиме дека од 77.000 заразени сите се во Вухан, тоа значи дека 0.7 отсто од жителите на овој град се заразени, а 99.3 отсто од жителите на Вухан немаат вирус – вели Штагљар.

Тој додаде дека Вухан е важен затоа што е жариште на коронавирусот, што значи дека е најопасно место во светот по прашање на можноста да се заразите со него.

Ако имате 85 години, тоа значи дека имате 0,7 отсто шанси воопшто да се заразите со вирусот, па ако го фатите, тогаш имате уште 14,8 проценти шанси да умрете од него, односно вкупно 0,103 проценти се шансите да умрете од тој вирус. Тоа значи дека шансата дека НЕМА да умрете од тој вирус е дури 99,897 проценти! За еден 45-годишник, тие две шанси помножени изнесуваат 0,0028 проценти дека вирусот ќе ве убие, а 99,9972 дека нема. За еден 35-годишник веројатноста дека ќе умрете од вирусот е 0,0014 отсто, а дека нема да умрете е 99,9986 проценти. Тоа е 0,7 отсто дека ќе го добиете и 0,2 проценти да умрете од него, ако сте под 40 години старост – изјави Штагљар.


Related Articles