Чистењето не подразбира само ослободување од прашината, но едно нешто е сигурно, одржувањето на чист дом е важен дел во одржување на вашето здравје. Останува прашањето, колку често треба да чистите?

  • Постелнина

Постелнината треба да ја перете еднаш неделно. Ослободуваме речиси 2 милиони мртви клетки додека спиеме секоја недела, па доколку не сакате да спиете во сопствените мртви клетки добро е да се придржувате до ова правило.

  • Перници

Мртвите клетки од кожата се собираат со текот на времето, па перниците треба да ги перете најмалку 4 пати годишно. Така ја намалувате можноста од тоа да ви се појават прашински грини. Перниците кои се направени од сунѓер не можете да ги перете во машината за облека, но можете да ги поминете со всисувачот.

  • Душеци

Душеците треба да ги поминувате со висувачот на секои 6 месеци за да ги отстраните прашината и патогените кои можат да предизвикаат алергиски и асматични реакции. Добро е да го ротирате душекот 4 пати годишно за да остане како нов.

  • Пешкири

Пешкирите треба да ги перете по третата употреба и секогаш да ги чувате на суво место.

  • Машина за миење садови

Машината најдобро е да ја чистите еднаш месечно за да избегнете собирање на бактерии и за да ја одржувате ефикасноста на апаратот.

  • Рерна

Рерната треба да ја чистите двапати годишно за да избегнете собирање на бактерии и храната да добива чуден вкус.

  • Туш

Тушот добро е да го чистите еднаш годишно за да не се собира бигор. Доволно е да го ставите во оцет да отстои една ноќ.

  • Тоалет

Тоалетот треба да го чистите еднаш неделно.

  • Теписи

Длабинско чистење на теписите што всушност подразбира хемиско чистење треба да практикувате барем еднаш годишно.