Чиа семето е богато со антиоксиданси и растителни влакна, и содржи високо ниво на магнезиум, цинк, железо и калциум. Како такво, ова вредно семе во голема мера може да влијае на подобрувањето на здравјето на луѓето, особено кога станува збор за спречување на срцеви заболувања, покачен шеќер во крвта, се покажа како одлично и кога станува збор за регулирање на варењето на храната.

Чиа семето е многу богато со минерали. Редови на манган, кој е неопходен за метаболизмот, растот и развојот на мускулите и коските.

Потоа, тука е фосфорот, кој исто така е од суштинско значење за одржување и регенерација на ткивото, а веднаш до него и бакарот и тоа е важно за здравјето и правилната работа на срцето.

Во меѓувреме, интересно е тоа што само две лажици чиа семе содржат два пати повеќе калиум од една банана.