Можеби ќе ве изненади, но веројатно се туширате повеќе отколку што е потребно, пишува Best Life. Според експертите и лекарите, туширање е доволно еднаш или двапати неделно. Секојдневното туширање ги отстранува добрите бактерии од кожата, зголемувајќи ја можноста за инфекции и болести.

Миење заби

Забите треба да се мијат најмалку два пати на ден, еднаш наутро и еднаш навечер. Но, треба да се мијат и после јадење за да се заштитат од кариес и инфекции.

Миење раце

Не е важно колку пати ги миете рацете, важно е во кои ситуации ги миете рацете. Најважните ситуации во кои треба да се мијат рацете се: пред и после јадење, после тоалет, по дување на нос, кивање или кашлање, а и во други ситуации кои влијаат на здравјето.

Сечење нокти

Зависи од тоа колку брзо растат ноктите, но најлесно е да се провери со нечистотијата под ноктите. Штом ќе почнат да собираат нечистотија, време е за сечење нокти.