Брокулата е позната како храна против ракот поради состојката сулфорафан. Сепак, што повеќе го готвите, толку помалку оваа состојка се наоѓа во брокулата. За тие состојки да бидат обновени, научниците советуваат додавање на рен бидејќи содржи ензим миросиназ.

Другата храна која се користи за зголемување на корисноста на брокулата, доколку тие се споени заедно, се ротквица, зелка и брокула. Ако миросиназот е присутен, сулфорафан се ослободува во првиот дел на дигестивниот систем. Апсорпција се случува брзо, па ефектите на телото се видливи по 30 минути.