Лицата со попреченост „изгубени во преминот наречен деинституализација“, ова денеска преку свој статус на Фејсбук го истакнуваат од Комисијата за труд и социјална политика на ВМРО-ДПМНЕ.

-Секогаш кога СДСМ е на власт транзициските процеси се одвиваат со молскавична брзина, под лажниот превез на правда и еднаквост, а години подоцна негативните последици ги чувствуваат граѓаните и ги санира некоја друга влада. Така, во моментов, процесот на деинституционализација се одвива со динамика, на која би ни позавиделе дури и членките на Советот на балтички држави (CBSS), кои се синоним за најразвиена социјална политика, иако нивниот Акциски план за алтернативна грижа (Талин, 2015-2020) и нашата Национална стратегија”Тимјаник” (2018-2027) се базирани врз истите меѓународни и европски документи и директиви. Имено, во нашата стратегија е предвидено првата фаза на преселување и трансформација на институциите да се реализира во период од 6 години (до крајот на 2023), а истовремено да бидат развивани услуги во заедницата, со фокус на општините или регионите каде ќе бидат преселени корисниците. Но, наместо тоа речиси сите институции се затворени уште пред да заврши 2019, без да бидат обезбедени сервиси и услуги за персонализирана грижа и поддршка. Во брзањето ги запоставија транспарентноста и кампањите за подигање на јавната свест, па забораваат да ги информираат Советите на станари дека во нивната зграда ќе има мал групен дом што создаде проблеми во пракса. Корисниците не се доволно информирани дека со чинот на преселба ќе им биде неповратно променет формалниот статус на корисник на институција или пак се ставени пред свршен чин. Од друга страна, за каква независност и транспарентност зборуваме кога Националното координативно тело за мониторинг и евалуација го раководи Премиерот? Избрзаноста и нетранспарентноста будат сомнеж во искрените намери на Владата на Заев да обезбеди финансиска оддржливост и континуираност на овој процес, додаваат тие.

Комисијата во статусот вели дека „ја потсетуваме Царовска дека алтернативната грижа треба да функционира и тогаш кога ќе заврши кредитирањето од меѓународните организации. Ја потсетуваме Царовска дека според меѓународните препораки, ресурсите (објектите) не смее да бидат пренаменети освен за социјални услуги во заедницата и во случај да бидат продадени или издадени под наем. Градоначалничката на Битола нека изгради градинка“!

-Будно ќе следиме дали ќе има скриени профитерски интереси во нивното издавање под наем на Граѓански организации блиски до власта како приватни даватели на услуги.
Во Обновена Македонија, Владата на ВМРО-ДПМНЕ ќе се грижи за квалитетна, навремена и конзистентна имплементација на стратегијата. Нема да дозволиме најранливите да бидат “изгубени во преодниот период”. На нашите граѓани никогаш не им недостигале емпатија и солидарност.
“ Парите ќе ги следат корисниците”, а не Луј Витон чанти!, стои во нивниот пост на Фејсбук.