Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 154.636, бројката на оздравени пациенти е 145.606, на починати е 5.197, а бројот на активни случаи изнесува 3.833.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно) Активни случаи (вкупно)

Скопје 68209, активни 1596
Куманово 8776, активни 342
Прилеп 8259, активни 168
Тетово 7188, активни 135
Битола 6265, активни 258
Велес 5462, активни 101
Гостивар 5155, активни 64
Кавадарци 5144, активни 51
Охрид 4980, активни 200
Штип 4953, активни 84
Струмица 4096, активни 118
Струга 2969, активни 77
Кочани 2774, активни 66
Кичево 2535, активни 91
Гевгелија 2190, активни 37
Неготино 2179, активни 26
Свети Николе 1518, активни 46
Ресен 1233, активни 48
Крива Паланка 1218, активни 14
Радовиш 1136, активни 59
Берово 1026, активни 12
Делчево 967, активни 30
Дебар 938, активни 8
Виница 872, активни 77
Пробиштип 789, активни 19
Валандово 665, активни 9
Богданци 493, активни 9
Крушево 488, активни 26
Демир Хисар 396, активни 22
Демир Капија 396, активни 3
Кратово 366, активни 14
Македонски Брод 356, активни 1
Пехчево 266, активни 4
Македонска Каменица 247, активни 18
Дојран 132, активни 0