Со малку труд можеме да уживаме во добро здравје. Доволно е да се следат некои едноставни правила.

 • Спиј доволно! Недостатокот на спиење го скратува животот, го зголемува апетитот и води кон зголемување на телесната тежина.
 • Изложувајте се на сончање за кратко време во периоди кога сонцето не е најсилно. Направете го секогаш добро заштитени – со шапка, очила, крем за сончање и чадор. Ова ќе ве заштити од рак на кожата.
 • Не пушете за да го намалите ризикот од рак на белите дробови, кардиоваскуларни заболувања, остеопороза и рано стареење на кожата.
 • Не претерувајте со алкохол! Препорачаната доза е до 50 g дневно за дами и до 70 g за мажи. Прочитајте ги етикетите на шишињата за да знаете колкава е алкохолната јачина на пијалакот.
 • Ако чувствувате постојан замор, одете на лекар. Исцрпеност може да се должи на недостаток на железо или анемија.
 • Висок крвен притисок може да предизвика кардиоваскуларни и бубрежни заболувања. Правете превентивни испитувања секоја година.
 • Не пропуштајте го појадокот. Тоа нема да ви наштети и нема нагло да мора да го одвикнете вашиот глад со штетна храна.
 • Искушението за губење телесна тежина со диета е одлично, но зошто треба да гладувате кога ќе можете да јадете здраво.
 • Користете ги скалите барем еднаш неделно. Ова ќе ја одржува вашата тежина.
 • Не дозволувајте половина над 80 см за жени и над 90 за мажи. Инаку, ризикот од срцев удар се зголемува.
 • Физичките оптоварувања и спортот ја подобруваат активноста на кардиоваскуларниот систем, создаваат добро расположение и внатрешен комфор. Тие се најдобриот начин за слабеење.
 • Јадете храна богата со калциум, како што се свежиот лиснат зеленчук, млечни производи, соја или грав. Тие го зајакнуваат коскено-зглобниот систем и можат да го спречат почетокот на остеопорозата.
 • Коските имаат потреба од витамин Д. Сонцето, рибата, јајцата и зеленчукот ќе го снабдат телото со потребната дневна количина на витамин Д.
 • Редовно вежбање. Одење и џогирање се корисни за мускулите и зглобовите и го спречуваат артритисот. Тенис и домашна работа ги зајакнуваат коските на рацете.