Лимонот е феноменален за здравјето, но и за нега на кожата и косата, но сепак, како и секоја друга намирница, може да има и спротивни и несакани ефекти.

На пример, ако испиете преголема доза природна лимонада, може да се случи тој ден да имате проблеми со стомакот. Нашиот дигестивен систем е навистина моќен, но тоа не значи дека треба да го предизвикуваме со големи количини намирници кои може да го иритираат.

Лимонот има својство иако е кисел според ПХ-вредноста, во телото да создава базна средина, но тоа е случај кога сме здрави. При гастритичен рефлукс, на пример, може да ја влоши состојбата и да го заслабне мускулот на долната страна на хранопроводот.

Ако претерате со лимон, можно е да почувствувате гадење, киселини, воспаление на грлото, болки во градите и хранопроводот и повраќање.

Друг несакан ефект е и создавање камчиња во бубрезите и во жолчната кеса. Поради тоа, запомнете, умереноста е онаа која е клучна и која нема да предизвика спротивни ефекти кај што и да јадете.