Експертите предупредуваат дека диетите веднаш по породувањето можат штетно да влијаат на здравјето на мајките. Всушност токму тоа го прават мајките од шоу бизнисот а жените кои го следат нивниот пример се изложуваат на опасност само за да бидат како својот идол.

Лекарите ги советуваат младите мајки дека после породувањето требаат да внимаваат на исхраната но не треба да спроведуваат драстични диети.

Исто така една германска здравствена организација ги истакнала разликите помеѓу славните мајки кои имаат личен тренер и нутриционисти кои детално водат сметка за нивната исхрана и младите мајки кои што сакаат што е можно побрзо да го намалат вишокот на килограми.

Исто така и вежбалните треба да се избегнуваат на почетокот од породувањето бидејќи можат сериозно да му наштетат на вашето здравје.

Природниот циклус е таков што во првите три месеци после породувањето мајките губат килограми.