Луѓето што постојано се под стрес побрзо стареат: Помогнете си самите на себе

Вистина е дека од силен стрес побелува косата. Луѓето кои се во постојан стрес и чести депресии, остаруваат побрзо. Многу истражувања покажуваат дека луѓето изложени на стрес имаат пократки теломери…

Многу истражувања покажуваат дека луѓето изложени на стрес имаат пократки теломери – надворешниот дел на хромозомите, кој станува се пократок  со зголемување на возраста.  Хроничниот стрес е определен како главниот виновник за се, од покачување на телесната тежина па до инфаркт.

Кога сме под стрес телото продуцира хормон наречен кортизол која ако е во поголеми концентрации се одразува негативно на општата здравствена состојба кај луѓето.

Добрата вест е тоа што има многу лесни начини да го намалите нивото на кортизол, Експертите пепорачуваат медитација, редовен спорт и здрава храна, како и одмор задолжително.


Related Articles