Лутиот вкус на пиперчињата потекнува од посебна состојка што се вика капсаицин. Колку повеќе капсаицин содржи, толку полута е пиперката. Во поголеми количини, капсаицинот ги пече усните, јазикот, грлото и предизвикува солзење. Големи љубители на пиперките и лутите јадења се Индијците, Виетнамците, Мексиканците и Унгарците.

Поголемиот дел од луѓето сакаат умерен лут вкус што ја подобрува храната и го стимулира варењето. Освен тоа, лутите пиперчиња имаат и други здравствени придобивки…

  • Зошто лутите пиперчиња се здрави?

Капсаицинот не им дава само лутина на пиперчињата, туку и посебни лековити својства поради кои можеме да ги сместите во најздравите намирници во светот.

  • Делуваат антивоспалително

Благодарение на капсаицинот, чилито има антивоспалителни својства. Капсаицинот ја блокира супстанцијата Р која е поврзана со воспалителните процеси во организмот. Редовната консумација на чили може да послужи како одлична превенција на артритис.

  • Ја спречуваат болката

Најновите истражувања потврдуваат дека чилито ја намалува болката предизвикана од артритисот, псоријазата и дијабетичната невропатија.

  • Го поттикнува здравјето на кардиоваскуларниот систем

Докажано е дека лутите пиперчиња го намалуваат нивото на холестерол и триглицериди, па затоа го спречуваат создавањето на крвни грутки. Културите што постојано користат чили во исхраната многу поретко страдаат од срцеви болести, мозочен удар и тромбоза.