Македонските хотелиери најавуваат уште отпуштања, корона-кризата ги уништи

Голем дел од хотелите во регионот се затворија, а некои не се ни отворени откако почна пандемијата. Во Македонија хотелите поради пандемијата повеќе од четири месеци беа затворени, а во…

Голем дел од хотелите во регионот се затворија, а некои не се ни отворени откако почна пандемијата. Во Македонија хотелите поради пандемијата повеќе од четири месеци беа затворени, а во јули откако се донесоа новите протоколи почнаа со работа, но со многу малку гости.

Според хотелиерите, годинава летната туристичка сезона беше многу слаба, исполнетоста на капацитетите многу мала, а странски гости речиси и да немаше. Хотелиерите велат дека сето тоа не се должи само на строгите протоколи, туку на затворените граници и на слабата мобилност на населението воопшто низ цел свет.

-Исполнетоста на капацитети од домашни гости е намалена за 70 отсто, а од странски за 97 отсто кои речиси и да ги нема. Ние претежно работиме со странски гости, па затоа пандемијата многу се одрази на нашето работење. Последиците ќе ги трпиме многу подолго и во наредниот период, вели сопственик на еден хотел во Охрид и додава дека пандемијата го прекинала позитивниот тренд на странски туристи кои во последниве години често ја посетуваа државата.

Во Охридско-струшкиот регион хотелите во моментов работат со помалку од 10 отсто од капацитетите и не можат да ги покријат месечните трошоци за што е потребна исполнетост од над 30 проценти. Поради тоа голем дел од хотелиерите размислуваат да затворат до март.

Кризата најмногу ги погоди градските хотели, кои се базираат на бизнис патувања, конгресен туризам, но и оние во туристичките центри. Поради мали приходи и големи загуби, досега работните места се намалени за околу 30 отсто, а и покрај помошта за плати од државата хотелиерите велат дека ќе има уште отпуштања во секторот.


Related Articles