Брзото темпо на модерниот живот има големо негативно влијание на плодноста на мажите. Последиците може да бидат негативни по здравјето на човекот дури и кога е во утробата на мајката.

Големите стресови и напорниот живот кој го имаат мајката и таткото може да предизвика стрес и на бебето. А уште поголема катастрофа е тоа што стресот влијае и на машката плодност, па во најлош случај тоа може да биде и причина за неплодност.

Била направена голема студија во која учество земале огромен број на мажи и жени. Научниците потврдиле дека луѓето кои живеат стрес, имаат проблем со нормално функционирање на хормоните, а сето тоа и до неплодност, па колку и да е голем трудот.

Жените пак кои се во текот на бременоста треба особено да обрнат внимание на сопственото психичко здравје. Нервозите и стресот се најмалку посакувани состојби. Тоа може да доведе до неправилен развој на фетусот, а доколку тоа продолжи во подолг рок и губење на плодот.