Кога исхрана ќе ја гледате од овој агол, можно е да се избегнат дијабетес и други опасни здравствени проблеми…
Кога станува збор за исхраната, важно е да се разбере нејзината суштина, особено кога станува збор за јаглехидрати. Постојат едноставни и сложени јаглени хидрати, а разликата помеѓу нив е клучна за разбирање на вашите навики во исхраната.
Јаглехидратите се поделени во две категории, тие се едноставни (прости) и сложени јаглехидрати. Разбирање е важно како секоја интеракција со јаглени хидрати со телото и како може да му помогне на човекот да избере што храна да јаде.

Брз водич за јаглехидратите
Јаглехидратите се клучни биомолекули во организмот бидејќи ги стимулираат нејзините многубројни функции. За време на варењето, јаглехидратите во храната се разложуваат до гликоза. Откако ќе влезат во крвотокот, гликозата (шеќерот) се дистрибуира низ бројни клетки во телото за енергетски цели.
Иако сите јаглени хидрати обезбедуваат енергија, важно е да се знае дека некои видови јаглени хидрати се поздрави од другите. Во зависност од видот на храната што ја јадете, јаглените хидрати може да предизвикаат шеќерот во крвта да падне или да порасне енормно. Тие дури можат да влијаат колку брзо ќе сте гладни или колку вишок јаглени хидрати ги чувате.
Луѓето кои не го следат или управуваат со внесот на јаглени хидрати се изложени на зголемен ризик од развој на хронични состојби како што се дебелината, кардиоваскуларните заболувања и дијабетес тип 2.
За подобро да разберете како јаглехидратите влијаат на организмот, најдобро е да се знае разликата помеѓу едноставните и сложените јаглени хидрати.

Едноставни јаглехидрати
Едноставни (прости) јаглени хидрати се брз извор на енергија. Тие се состојат од пократки молекуларни синџири и полесно се варат во споредба со сложените јаглехидрати. Нивното јадењето резултира со ненадејни скокови на нивото на шеќер во крвта, што е корисно кога некое лице итно има пореба од енергија.
Едноставни јаглени хидрати често се наоѓаат во преработена храна и додаден шеќер. Голем број научни студии покажаа дека конзумирањето на овие јадења, како и засладените пијалоци, можат да придонесат за развој на разни здравствени проблеми.
Бидејќи овие соединенија брзо се апсорбираат, секој вишок шеќер се претвора во маснотии и се чува за подоцнежна употреба. Ако овие складирани масти не се користат, тие се акумулираат и придонесуваат за зголемување на телесната тежина. Ова може да доведе до голем број на здравствени проблеми, вклучувајќи остеоартритис и мозочен удар.
Сепак, постојат поздрави извори на едноставни јаглени хидрати што можете да ги јадете.Тоа се одредени видови на овошје и зеленчук, како и некои житни култури.
Едноставните јаглени хидрати природно се појавуваат во овие прехранбени производи, што ги прави идеални за грицки во текот на денот. Покрај тоа, овие намирници содржат и други корисни соединенија како што се влакна, витамини и минерали кои ја зголемуваат нивната хранлива содржина. Овие соединенија помагаат во забавување на варењето, така што нивото на шеќер во крвта не се зголемува премногу брзо.

Сложени јаглехидрати
Во споредба со едноставните јаглени хидрати, сложените јаглени хидрати имаат подолги ланци на молекули. Ова значи дека им треба подолго време да се сварат и му помагаат на лицето да се чувствува посит подолго време. Поради оваа причина, тие се идеална храна за оние луѓе кои се грижат за нивната тежина и кои се обидуваат да го намалат внесот на јаглени хидрати.
Како и едноставни јаглени хидрати, постојат и здрави и нездрави извори на сложени јаглехидрати. При изборот на јадење, придржувајте се до неафинирана храна, а тоа е:

– интегрални житни култури (на пр. кафеав ориз, овес);
– скробен зеленчук (компири, пченка);
– мешунки (леќа, леблебија, грав);
– храна слична на житни култури шпаргли, тиквички).

Овие намирници се преполни со хранливи материи, вклучувајќи влакна, здрави масти, витамини и минерали. Сето ова го забавува дигестивниот процес и спречува ненадејни скокови на нивото на шеќер во крвта.
Преработените житни култури, од друга страна, содржат и сложени јаглени хидрати. Сепак, нивните хранливи вредности се пониски во однос на свежата и интегралната храна.
Некои производители отстрануваат делови од одредена храна, како што се трици и бактерии, со што се намалува нивната хранлива содржина. Така настанува бело брашно, бел леб и бел ориз.
Општо, подобро е да се консумираат оброци што содржат комплексни отколку едноставни јаглени хидрати. Сепак, ова зависи од тоа што ви треба.
Ако ви треба само брза закуска, парчиња овошје може брзо да ја засилат енергијата. Ако сакате нешто што ќе ве засити подолго, јадете оброк полн со сложени јаглени хидрати.