Миоми на матката се бенигни тумори кои се развиваат на внатрешниот или надворешниот ѕид на матката, а понекогаш и на соседните органи. Тие се најчести кај жени во репродуктивна возраст. Причината за нивното појавување е за жал непозната, но сигурно е познато дека нивниот раст е стимулиран од хормонот естроген.

Најчести симптоми се болка и притисок во малата карлица, често и болно мокрење, болен сексуален однос, како и болка во долниот дел на грбот, продолжена и тешка менструација и нередовно менструално крварење. Многу често, миомите на матката се причина за неплодност кај жените.

Третманот на миомите зависи од нивната големина и локацијата. Ако одеднаш започнат да растат, да предизвикаат големи крварења или да извршат притисок врз околните органи поради нивната големина, потребна е операција. Меѓутоа, ако тоа не е случај, доволно е и внимателно избрани лекови и додатоци во исхраната.

Фолиномел ја содржи вистинската комбинација на миоинозитол и мелатонин, како и фолна киселина и како таков може безбедно да се користи во лекување на неплодност, корекција на телесната тежина, кај пациенти со хронична болка во карлицата, кај пациенти со хронична диспнеа, кај пациенти со PCOS ( синдром на полицистични јајници), како и со проблем на миоми.

Придобивките од Фолиномела се бројни:

 • Го регулира менструалниот циклус
 • Промовира овулација
 •  Го подобрува квалитетот на јајцеклетките и нивниот број
 • Го намалува ризикот од гестациски дијабетес во бременоста
 • Го намалува инсулинот и гликозата
 • Го намалува холестеролот
 • Го намалува воспалението
 • Го решава проблемот со миоми на матката
 • Го решава проблемот со нервозата, како и прекумерната тежина
 • Ја намалува потребата за одредена храна
 • Решава хормонални манифестации на природен начин