Срцевиот удар е сериозна и ненадејна промена во срцевата активност

Акутен миокарден инфаркт, познат и како срцев удар, е сериозна и ненадејна промена на срцето, што се карактеризира со различна болка во градите, слабост, потење, гадење и повраќање; понекогаш се губи и свест.

Се јавува кога делови од срцевиот мускул умираат затоа што не се снабдуваат со доволно крв. Но, покрај наведените симптоми, понекогаш нема знаци на непосредна опасност, што ја попречува навремената помош.

Според лекарите, сепак, постојат и необични знаци на кои треба да обрнете внимание за да избегнете опасност.

Една од нив е промена во ушниот восок. Обично треба да биде мазна. Меѓутоа, ако на неа се појави „чудна“ бразда, треба да одите во болница и да го проверите здравјето на кардиоваскуларниот систем.

За прв пат, врската помеѓу овој симптом и срцевиот удар беше забележана од Сандерс Т. Франк уште во 1973 година. Потоа, тој спроведел студија во која ја следел состојбата на 20 неговите пациенти под 60 години со опструкција на ангина и коронарна артерија. За нив било откриено дека по кратко време формирале брчки во уво.

Тогаш и други специјалисти ја побараале врската. Многумина известуваат дека таквата патологија најчесто се наоѓа кај пациенти кои имаат срцев удар.

Според експертите, треба да се набудува промена во еластичното ткиво околу малите крвни садови, обезбедување крв до точките на ушите. Ваквите промени се случуваат со крвните садови на срцето, што предизвикува развој на исхемична болест.