Кетогената исхрана е идеален метод за брзо отстранување на вишокот килограми и одржување на телото во добро здравје, објаснуваат научниците.

Весникот се повикува на тврдењата на американски лекари и нутриционисти, според кои токму оваа диета е најефикасен инструмент за борба против стареењето. Причината е дека придонесува за зајакнување на здравјето на коските и го чува мозокот во состојба на “зголемена” подготвеност за решавање на комплексни задачи.

Кетогената исхрана се базира на целосно откажување да се јаде три пати на ден. Тоа е диета со ниско ниво на јаглехидрати и користи маслиново масло во подготовката на храната. Употребата на производи кои содржат голема количина на протеини, масна храна и јаглени хидрати е намалена.

Научниците утврдиле дека кетогената диета придонесува човек правилно да функционира, да се подобри функционирањето на сите внатрешни органи одговорни за варењето и кардиоваскуларниот активност, како и да се намали ризикот од тешки мозочни оштетувања, како Алцхајмеровата болест или деменција за време на старост.