Содата бикарбона како лек најчесто се користи за лекување киселини, но може да помогне и кај многу други состојби и проблеми, особено кога се комбинира со лимон.

Ова се најпознатите и најмоќните ефекти на комбинацијата од сода и лимон…

1. Го алкализира целото тело

Комбинацијата од лимон и сода бикарбона има алкално дејство врз телото, што помага за ацидоза – состојба на прекумерна киселост на крвта која настанува кога бубрезите не ја исфрлаат киселината од телото или кога телото произведува премногу киселина. Исто така, одлична е за здравјето на бубрезите, бидејќи помага и за исфрлање на отровите од телото.

2. Одлична е за дигестијата

Комбинацијата од лимон и сода бикарбона е одлична за подобрување на дигестијата, но помага и во случај на надуеност и рефлекс на желудникот.

3. Го прочистува црниот дроб

Лимонот и содата бикарбона помагаат при чистењето на црниот дроб и обезбедуваат доволно витамин Ц, фосфор и антиоксиданси за задоволување на секојдневните потреби.

Она што е најважно за добро здравје е да се одржува оптимална pH-вредност во телото. Идеалната pH-вредност на крвта би требало да биде благо базна, околу 7,4 pH, но секојдневното создавање идеално ниво на pH во телото може да биде тешко.

Отровите на кои сме изложени преку храната, околината, начинот на живот и стресот, можат да создадат киселост во организмот што поттикнува ширење на канцерогени клетки. Користењето сода бикарбона може да го забави растот на канцерогени клетки и да воспостави рамнотежа во внатрешноста на телото, спречувајќи ги клетките на рак на преживеат.

Рецепт: Измешајте сок од половина лимон и 1 лажичка сода бикарбона во чаша вода и испијте.

Напомена: Внимавајте да ја испиете напивката 30 минути пред и барем 2 часа по оброците, бидејќи во спротивно овој пијалак ќе ја неутрализира желудочната киселина која е неизоставна за варење.