Портокалите сите ги сакаме бидејќи го подобруваат имунолошкиот систем, а се верува и дека го прочистуваат целиот организам.
Има уште многу причини поради кои сакаме денот да го започнеме токму со сок од цеден портокал и тоа стана рутина на многу луѓе во светот. Сепак нутриционистот Ѓорѓе Пејиќ, советува да ја смениме таа навика.

-Портокалот во сиров облик има гликемиски индекс 45, што е идеално, а кога ќе се исцеди таа вредност скока на 54. Гликемискиот индекс претставува брзината со кое нивото на шеќер во крвта расте после земање на одредена храна. Затоа портокалот наутро треба да се јаде на кришки, а не цеден- објаснува Пејиќ.

Што се шеќерите во продуктите попрости (гликоза, сахароза) тоа побрзо расте нивото на шеќер во крвта.
-Калориите не се најважни. Многу производи кои имаат пониска калориска вредност имаат повисок гликемиски индекс, па иако многу мислат дека не гојат, тие создаваат маснотии – вели Пејиќ.