Кога чувствувате дека ви доаѓаат солзи, каде и да сте, не ги ограничувајте. Нека течат, дури и ако сте во автобус, на работа, на училиште или на улица. Вие не сте свесни колку здравствени придобивки ви носат.

Солзите го намалуваат стресот

Истражување од 2014 година открило дека кога плачете го намалувате нивото на стресот во организмот. Резултатот од плачењето не е веднаш видлив, можеби ќе го воочите дури по некое време кога телото ќе почне да ви се опушта и смирува. Според истражувачот, плачењето го активира парасимпатичкиот нервен систем кој при активирање има смирувачки ефект врз мозокот.

Солзите го намалуваат крвниот притисок

Високиот крвен притисок е сериозна работа и може да предизвика здравствени проблеми, како што се мозочен удар, деменција, срцев удар, па дури и откажување на бубрезите. Добрата вест е дека според неколку студии, плачењето го намалува крвниот притисок, го одржува во нормала и го смирува пулсот.

Тие ве ослободуваат од акумулираните токсини

Солзите што течат од очите додека плачете може да исчистат одредени нечистотии од нив, како чад и прашина. Кога солзи летаат, тие ги испуштаат токсините што се зголемуваат во организмот заради стресот. Отстранувањето на токсините помага во намалување на нивото на кортизол во организмот, што ќе направи да се чувствувате значително подобро. Затоа, релаксацијата и смиреноста се она што следува по реката солзи.

Солзите ве прават да се чувствувате смирено и центрирано

Ако се прашувате зошто сте агресивни и постојано вознемирени, треба да знаете дека нема дефинитивен одговор на тоа. Нишалки во расположението може да се појават од многу различни причини. Едно е создавање манган во организмот. Кога плачеме, вишокот манган со солзите излегува од телото. Ова ја намалува неговата концентрација во организмот и ви помага да се чувствувате смирено и фокусирано.

Тие ја намалуваат физичката болка

Кога чувствувате физичка болка, солзи ви излегуваат од очите. Кога неколку од нив се исфрлени телото го намалува чувството на болка. Истражувањата откриле дека покрај тоа што ве смируваат, солзите ослободуваат окситоцин и ендорфин. Овие хемикалии влијаат на благосостојбата кај луѓето и можат да ја ублажат физичката и емоционалната болка.