Наутро, честопати посегнуваме по некое овошје и го јадеме за појадок, а повеќето ја одбираат бананата како опција. Но, сепак треба да ја прескокнеме оваа навика.

Особено ако консумираме банана на празен стомак. Бананите се практично овошје: ги лупиме веднаш, тие се слатки, заситени и ни даваат многу енергија. Тие имаат позитивен ефект врз здравјето, а експертите советуваат да јадеме до три банани на ден.

Но, ова овошје има една мала маана! Кога се конзумира на празен стомак, нашиот шеќер во крвта брзо ќе порасне. Исто така го зголемува нивото на киселина во организмот. Исто така, доведува до замор.

До 25 проценти од бананите се состојат од шеќер. Ако ги  јадете на празен стомак, нивото на инсулин ќе се зголеми нагло, но повторно ќе се спушти многу брзо. Така, телото брзо ќе го развие чувството на глад, ако не и силен почеток на глад.

Бананите содржат многу хранливи материи како што се витамин Б6 или калиум. Сепак, тие добро се апсорбираат во организмот, доколку се консумираат со друга храна.

Ако веќе сакате да јадете банана за појадок, измешајте ја со мус, ореви и мед.