Недостатокот на овој минерал предизвикува чувство на замор, но и подложност на инфекции

За фосфорот не се пишува колку за калциум, магнезиум или железо, но калциумот е најзастапениот минерал во човечкото тело. Затоа, неопходно е да се погрижиме храната што ја јадеме редовно…

За фосфорот не се пишува колку за калциум, магнезиум или железо, но калциумот е најзастапениот минерал во човечкото тело. Затоа, неопходно е да се погрижиме храната што ја јадеме редовно да има доволно количество фосфор, бидејќи недостатокот може да предизвика чувство на замор, но и подложност на инфекции.

Го има во брокулата и млечните производи
Фосфорот игра важна улога во енергетскиот метаболизам, го регулира нивото на хормоните, а нивото на киселинско-базната рамнотежа во голема мера зависи од него. Всушност, фосфорот може да има недостаток кај веганите и вегетаријанците бидејќи минералот се наоѓа во месото и рибата. Сепак, фосфорот го има и во храната како брокула, пченка и млечни производи.
Брокулата е многу здрав производ кој е особено погоден за оние кои се на диета или едноставно внимаваат на својата фигура. Факт е дека зеленчукот содржи голема количина на витамини (групи Б, Е и Ц), а има и многу влакна. Богат е со магнезиум и калциум. Во исто време, брокулата е нискокалорична, но богата со фосфор. Важно е оние кои не јадат производи од животинско потекло да го вклучат во исхраната, за да го заменат овој минерал.

Житарици
Многу зрна, исто така, содржат големи количини на фосфор во нивниот состав. На пример, пченката, овесот и јачменот се добри извори. Овие производи, покрај фосфорот, се корисни и за други елементи кои исто така му се неопходни на организмот. Совет е пченичното брашно да се замени со пченкарно брашно.

Млечни производи
Млеко, кефир, јогурти, сирења – сето тоа се резерви на фосфор. Во исто време, телото подобро го апсорбира фосфорот ако се конзумира заедно со калциум, а такви материи има многу во сите млечни производи. Затоа, доколку сакате да го зголемите нивото на фосфор, додајте го омилениот млечен производ во вашето мени.


Related Articles