Од 11 октомври до 18 октомври не се регистрирани нови случаи со мали сипаници. Се уште е во тек епидемија на мали сипаници на цела територија на државава. Вкупниот број регистрирани случаи изнесува 1.900, со стапка на заболување од 91,8 на 100.000 жители, се наведува во извештајот, којшто на својата веб страница го објави Институтот за јавно здравје.

Според резултатите од примероците испратени во референтната лабораторија за мали сипаници во Луксембург, циркулира генотипот B3 Dublin, кој циркулира и во соседните држави.

Во 41-вата недела во државава се вакцинирани 610 деца од предучилишна и училишна возраст. Вкупниот број вакцинирани лица на возраст до 14 години со МРП вакцина од почетокот на епидемијата изнесува 41.623 (во вкупниот број на вакцинирани се вклучени и пропуштените и редовно вакцинираните деца со МРП вакцина).

Од почетокот на епидемијата, досега, во центрите за јавно здравје дополнително се аплицирани 6.291 дози на вакцина, од нив повеќе од 60 отсто се здравствени работници, студенти и ученици во средните медицински училишта, а останатите се лица на возраст над 14 години, стои во извештајот на Институтот за јавно здравје.