Човекот никогаш нема да се навикне на болести и смрт, а особено на болести што буквално можат да го убијат за многу кратко време.

Неодамнешен пример е појавата на ебола во Западна Африка, која е способна да убие некое лице за само неколку часа од почетокот на првите симптоми.

Ова се болести кои може да се умре многу брзо:

1. Некротизирачки фасцитис (канибални бактерии)

Станува збор за бактериска инфекција која се шири многу брзо и го уништува мекото ткиво, а често се поврзува со повреда (модринки, изгореници, каснувања од инсекти), но се јавува и по операцијата, некои хронични заболувања, труење со храна, породување… Оваа инфекција се нарекува и акутна кожна гангрена, а првите симптоми наликуваат на оние на грипот.

Како што се шири болеста, на телото се појавуваат плускавници полни со темна течност и на крајот месото станува црно и умира. Важно е брзо да се добие медицинска помош, што се состои од итно отстранување на заразеното ткиво и добивање антибиотици.

2. Менингокок

Тоа е заразна бактериска инфекција предизвикана од Neisseria meningitidis, која се наоѓа во мукозните мембрани на носот и грлото. Се пренесува преку кивање и кашлање, а има три главни клинички форми на болеста – синдром на менингосарком, септичка форма и пневмонија.

Од почетокот на првите симптоми (треска, силни главоболки, чувствителност на светлина и сл.) До смрт, понекогаш трае само неколку часа, при што преживеале само 10 до 15 проценти од заболените, но со трајни нарушувања, вклучувајќи губење на слухот, оштетување на говорот, губење на екстремитетите, парализа … Некои луѓе можат да бидат носители на оваа болест без да се контрахираат. Децата и младите луѓе со поголема веројатност страдаат од оваа инфекција, а исходот е познат како менингитис, како и сепса.

3. Цереброваскуларни заболувања на мозокот

Тоа е оштетување на една или повеќе садови во мозокот, најпознат пример е мозочен удар што се јавува по прекин на снабдувањето со кислород и хранливи материи на мозокот, откако ќе пукнат крвните садови или ќе се формира згрутчување на крвта и го затнува.

4. МРСА

Тој е бактерија многу отпорна на антибиотици и се пренесува преку директен контакт со пациент или заразен материјал. Предизвикува опасни крвни инфекции, пневмонија или инфекции на хируршко место. Симптоми се појава на испакнатини на кожата кои се црвени, отечени, болни и топли на допир, треска, слабост, болки во мускулите… Во случаи на агресивна форма на болеста, се јавуваат сепса, инфекција на срцето или коските и воспаление на белите дробови.

5. Колера

Тоа е акутна цревна инфекција предизвикана од ингестија на храна или вода заразена со Vibrio cholerae. Во екстремни случаи, може да убие некое лице за само неколку часа. Периодот на инкубација е краток – од неколку часа до пет дена. Пациентите имаат сериозна водена дијареја, која многу брзо доведува до сериозна дехидрација и смрт доколку не се започне со третман веднаш.

6. Enterovirus D68

Секоја година, милиони деца страдаат од ентеровирус, што предизвикува кашлање, кивање и треска. Се шири со капки и може да влезе во телото преку разни површини во домаќинството (на пример, ако има течност за телото на површината). Во сериозни случаи, ентеровирусот предизвикува респираторни проблеми, вклучително и смрт.

7. Бубонска чума

Тоа е најчестата и добро позната форма на чума, позната и како „Црна смрт“, која однесе околу 50 милиони животи низ целата историја. Yersinia pestis е предизвикувачот и времето на инкубација варира – од неколку часа до 12 дена. Болеста се јавува ненадејно, со треска и темепратура која знае да се искачи над 40 степени, со најчест симптом отечени лимфни жлезди под пазувите. Постојат и две други форми на оваа заразна болест, имено, чума и заразна сепса. Ако не се лекува, тоа резултира со смрт во рок од два до шест дена од почетокот на симптомите.

8. Ебола

Ова е опасна болест со стапка на смртност до 90 проценти. Покрај луѓето, тоа влијае и на мајмуните, горилата, шимпанзата и така натаму. Вирусот се пренесува преку близок контакт со крвта и другите телесни течности на заразените. Во Африка, човечката инфекција е предизвикана од контакт со заразени животни. Можно е да се зарази друго лице по закрепнувањето. На пример, еден маж кој се опоравува лесно ќе ја зарази својата сопруга со спермата седум недели подоцна. Инкубацијата трае помеѓу два дена и три недели, а симптоми на болеста се ненадејно појавување на треска, силна слабост, болка во мускулите, главоболка и болки во грлото, проследено со повраќање, дијареја, осип, оштетување на бубрезите и црниот дроб и внатрешно и надворешно крварење. Може да се умре во рок од 24 часа.

9. Денга треска

Оваа тропска болест се пренесува од комарци заразени со вирус на денга и се пренесува на луѓето по каснувањето. Симптомите вклучуваат треска, главоболка, болка во мускулите и зглобовите, како и карактеристичен осип сличен на сипаници. Болеста станува комплицирана и се развива во смртоносна денга хеморагична треска кај мал број на пациенти. Еден од симптомите на оваа состојба е крварење, односно протекување крв од крвните садови.