Хрватските медиуми денеска пренесоа дека утрово пред Клиничкиот болнички центар во Загреб се собрале околу 30 вработени кои немале потврда за Ковид. Спорната потврда поради која се собрал медицинскиот персонал од денеска е задолжителна за влез на работните места. Тие не сакале ниту да бидат тестирани за коронавирус.

Според информациите, помеѓу собраните немало лекари, туку само медицински сестри и техничари.

Вработените не му дозволиле ниту на хрватскиот министер за здравство, Вили Берош, да им се обрати на новинарите пред болничката зграда, па тој се обратил до зградата на КБЦ.

Од денес, Хрватска бара од сите вработени во здравствениот систем и институциите за социјална заштита да покажат пасош за Ковид-19, како и посетители и придружни пациенти.