Марко Пејчиновски минатата година ја преплива делницата Св.Наум – Охрид и тоа го направи на 12 години, со претрпен инфракт на долните екстремитети, а оваа година Марко пред неколку дена најави нешто поголемо.

Тој на празникот Голема Богородица на 28-ми август ќе плива по следнава патека: Охрид –Св.Наум- Струга-Охрид. Кога се ќе се собере тоа е патека од 64 километри.

Марко зборуваше за своите цели и порача дека ќе плива за децата со ретки болести.

„Ќе речете ЗОШТО? КАКО?

„ЗА ЛИЦАТА СО РЕТКИ БОЛЕСТИ. ЗА ДА ЈА ПОДИГНЕ СВЕСТА ЗА НИВНОТО МЕСТО И ТРЕТМАН ОД И ВО ОПШТЕСТВОТО. ЌЕ ПЛИВА ИСКРЕНО И ОД СРЦЕ , СО ЉУБОВ, од НЕГО „реткиот“ ЗА НИВ „РЕТКИТЕ“…ЗА ДА СТАНАТ ПОВИДЛИВИ, ПРИФАТЕНИ и НЕРАЗДЕЛЕН ДЕЛ ОД НАШЕТО СЕКОЈДНЕВИЕ“