Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 342.696, бројот на оздравени пациенти е 332.787, на починати е 9.531 а бројот на активни случаи изнесува 378.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 161280, Активни 233
Куманово 18202, Активни 15
Битола 17913, Активни 15
Прилеп 15480, Активни 17
Тетово 14455, Активни 9
Кавадарци 12075, Активни 15
Велес 10794, Активни 18
Охрид 10304, Активни 12
Гостивар 10274, Активни 1
Струмица 8774, Активни 0
Штип 8749, Активни 11
Кичево 6070, Активни 7
Кочани 5544, Активни 0
Струга 5171, Активни 0
Гевгелија 4876, Активни 3
Неготино 4137, Активни 5
Ресен 3029, Активни 7
Радовиш 2834, Активни 2
Свети Николе 2793, Активни 0
Крива Паланка 2660, Активни 1
Делчево 2183, Активни 0
Берово 1873, Активни 2
Дебар 1812, Активни 0
Валандово 1600, Активни 0
Виница 1477, Активни 0
Пробиштип 1299, Активни 0
Кратово 1124, Активни 5
Богданци 1100, Активни 0
Крушево 1037, Активни 0
Демир Хисар 929, Активни 0
Македонски Брод 798, Активни 0
Демир Капија 628, Активни 0
Македонска Каменица 534, Активни 0
Пехчево 518, Активни 0
Дојран 370, Активни 0