Забраната за движење на населението на територија на целата држава, од денеска почнува во 16 и завршува во 5 часот наутро во работните денови. Во деновите од викенд (сабота и недела) ќе има целодневен полициски час за сите граѓани, односно од 16 часот во петок до 5 часот во понеделник.

Согласно одлуката на Владата, лицата над 67-годишна возраст од денеска можат да се движат надвор само од 10 до 12 часот од понеделник до петок, а младите до 18 години во работни денови ќе може да излезат од дома само од 13 до 15 часот. На јавни места е забрането движење на повеќе од двајца граѓани во групи, освен ако се работи за родител со свои деца кои имаат до 14 години. За земјоделските активности, дозволено е движење во територијата на селата и тоа само за работни потреби.

Забраната не важи за полицијата, армијата, здравствените работници, како и за маркетите и рестораните кои се доставувачи на производи. Аптеките ќе работат непречено.

-Исклучоците важат за вработените лица во МВР, припадниците на Агенцијата за национална безбедност, Министерството за здравство, Министерството за одбрана, противпожарните територијални единици, Царинската управа, земјоделските лица и фармери кои работат и се движат во атарот на руралните средини и оние кои одгледуваат раноградинарски култури и имаат неодложни активности за одгледување на истите во овој период, млеко производителите, како и другите лица и институиции опфатени во исклучоците за овие мерки и забрани, соопшти Владата.

Што се однесува до маркетите, тие треба да го прилагодат своето работно време согласно забраните за движење на територијата на државата и непречено да го организираат работниот процес.

Општинските кризни штабови треба да определат маркети кои ќе обезбедуваат најнеопходни намирници за врема на забраната за движење, а оние маркети кои се регистрирани да вршат достава на храна преку он-лајн порачки, непречено да ја извршуваат својата работа во сабота и недела. Штабовите, заедно со МВР, треба да го организираат движењето на лицата волонтери што ќе ги доставуваат најнеопходните намирници до домовите на граѓаните.

Владата вчера соопшти дека вработените во Скопје кои не живеат во главниот град, односно патуваат на работа, од денеска треба да бидат упатени да работат од дома. Административните и јавните службеници пак, треба да завршат со работните задачи и обврски навреме, со цел да можат да стасаат дома пред 16 часот кога почнува полицискиот час.

Министерствата и останатите органи на државната управа, пак, треба да го прилагодат работното време согласно со забраната за движење, односно административните и јавните службеници треба да завршат со работните задачи и обврски навреме, со цел да можат да стасаат дома пред 16 часот кога почнува полицискиот час, се наведува во соопштението на Владата.

Министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски, вчера соопшти дека се издадени вкупно 27 илјади дозволи за движење за време на полицискиот час, за различни категории претставници на институции или други категорија граѓани. Појасни и дека таква дозвола може да добијат и оние кои негуваат немоќно и болно лице.

-До МИОА по електронски пат треба да се достават лични податоци за барателот на дозволата, односно име и презиме, матичен број и телефонски број, како и медицинска потврда што ја докажува медицинската состојба на лицата за кои тие се грижат. Дозволата се издава исто така електронски и секој ќе ја добие на својот мејл, рече Манчевски.

Новите мерки, според министерот за здравство Венко Филипче, во моментов се доволни, но сепак државата е подготвена да воведе и поригорозни, доколку се укаже потреба за тоа.

-Засега нема најава дека статистиките ќе поминат во некаква позагрижувачка форма, односно дека ќе почне експоненцијално да расте бројот на пациенти заболени од коронавирусот. Сметаме дека овие мерки се доволни, целосно ограничен викенд, разграничување на двете старосни групи и согласно тие резулати сме подготвени да интервенираме во мерки, вели Филипче.

Јавното обвинителство вчера излезе со збирен податок дека досега поднело кривични пријави против повеќе од 500 лица за непочитување на мерките за спречување на болеста Ковид-19.

Само во Скопје се пријавени 178 лица кои не ги почитувале пропишаните мерки. Пријави се поднесени и за граѓани на Дебар, Прилеп, Битола, Куманово, Струмица, Гостивар, Тетово, Гевгелија, Кавадарци, Делчево, Радовиш, Берово, Свети Николе, Штип, Охрид, Кичево, Струга и Кочани. Според членовите 205 и 206 од Кривичниот закон, за прекршителите на мерките се предвидени парични и затворски казни.