Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 238.061, бројот на оздравени пациенти е 216.521, на починати е 8.062, а бројот на активни случаи изнесува 13.478.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 106674, Активни 7804
Куманово 13506, Активни 363
Тетово 11583, Активни 161
Прилеп 11512, Активни 722
Битола 10540, Активни 1261
Гостивар 8227, Активни 142
Кавадарци 7812, Активни 370
Велес 7711, Активни 203
Охрид 7227, Активни 448
Штип 6978, Активни 222
Струмица 6512, Активни 216
Кичево 4458, Активни 132
Кочани 4229, Активни 122
Струга 4038, Активни 100
Гевгелија 3167, Активни 219
Неготино 2744, Активни 95
Свети Николе 2204, Активни 50
Крива Паланка 2029, Активни 70
Ресен 1998, Активни 115
Радовиш 1932, Активни 120
Делчево 1531, Активни 59
Берово 1510, Активни 27
Дебар 1470, Активни 12
Виница 1204, Активни 25
Пробиштип 1185, Активни 43
Валандово 1151, Активни 114
Кратово 802, Активни 13
Богданци 729, Активни 44
Крушево 700, Активни 96
Демир Хисар 675, Активни 33
Македонски Брод 573, Активни 29
Демир Капија 446, Активни 11
Македонска Каменица 442, Активни 14
Пехчево 373, Активни 14
Дојран 189, Активни 9