Кога имате 40 години, вашето тело почнува значително да се менува. Физички и психички, потребно е подолго време да се опоравите од различните активности што сте ги правеле во текот на денот. Вашиот имунолошки систем треба да работи понапорно за да се справите со предизвиците што сте ги поставиле. На вашите мускули и коски им е потребен повеќе одмор отколку оптоварување, а неколку чаши алкохол со пријателите можат да ве изнесат од акција за неколку дена.

Се прашувате зошто активности што претходно биле нормални и својствени за вас, веќе не се. Ако сте во оваа златна ера, некои активности и практики ќе треба да бидат ограничени за да го заштитите вашето здравје и тело. Ова ќе ве задржи во добра форма, физички и емотивно.

Кои се некои активности што се опасни за луѓе над 40 години и треба да бидат згрижени?

Продолжено седење цел ден

Седечкиот начин на живот е штетен на било која возраст, но по 40 години започнува да има штетни ефекти врз организмот. Поминувањето цел ден седејќи на работа или дома пред телевизорот е една од најопасните работи на оваа возраст, но и во 50 година од животот. Истражувањето за UCLA за 2018 година откри дека возрасните на возраст меѓу 45 и 75 години кои имаат седентарен животен стил, особено за долги периоди, имаат потешкотии да се сеќаваат и да формираат нови спомени. Исто така, ризичен е и кардиоваскуларниот систем, што може да доведе до предвремена смрт.

Контактни спортови

Контактните спортови се оние видови физичка активност во кои имате контакт со други играчи, како што се фудбал, кошарка, одбојка. Тие можат дадоведат до неочекувани потези од други играчи што можат да ве повредат. Повреда на оваа возраст може да доведе до трајно оштетување и побавно закрепнување.

Вежби со висок интензитет

Вежбањето со голем интензитет може да биде опасно за здравјето по 40-година, бидејќи тие го зголемуваат ризикот од сериозни повреди. Прекумерното вежбање може значително да го зголеми ризикот од остеопороза кај жените.

Прејадување

Како што стареете, станува сè поважно да водите сметка што и како јадете. Консумирањето на храна богата со шеќери и заситени масти може да предизвика дијабетес, метаболички нарушувања, хормонални проблеми кај возрасни лица над 40 години. Ако, на 20 или 30 години, не сте имале проблем да јадете слатко од време на време, без да се грижите за вашата тежина и здравјето, сега е време да започнете да размислувате точно што да ставите во устата.

Заспивате премногу доцна

Ако не спиете добро секоја вечер, станувате подложни на кардиоваскуларни, невролошки заболувања, хормонални нерамнотежи, зголемен ризик од Алцхајмерова болест, висок крвен притисок и прекумерно ниво на стрес во организмот. Добриот сон е исклучително важен на оваа возраст.

Сончање без крем за заштита од сонце

Една од еднакво опасните активности во 40-тите години е изложеност на сонце без соодветна заштита на кожата. Според студиите на Американската фондација за рак на кожата, помеѓу 40 и 50% од Американците добиваат карцином на кожата на возраст меѓу 40 и 65 години. Овој ризик е зголемен со честа изложеност на сонце без крем за заштита од сонце.

Честа консумација на алкохол

Ако во вашите помлади години ви беше полесно да се опоравите после забава со пријатели и многу алкохол, сега е веројатно дека мамурлакот ќе ве прогонува повеќе од еден ден, сè додека не се вратите во вашиот стар ритам. Ова е затоа што после 40-тата година на телото му треба повеќе време за да се опорави, а исто така и побавно го обработува алкохолот. Треба да бидете повнимателни со неговата консумација.