Смеса од мед и розова хималајска сол која пред спиење се става под јазик. Оваа сол е навистина посебна, бидејќи му помага на телото да стане алкално и така се бори против разни болести.

Исто така, помага во регулацијата на серотонинот, што е многу важно во борбата против депресијата. Серотонин е невротрансмитерска хемикалија која ги регулира мускулните контракции, телесната температура, апетитот и болката, а управува и со нашето однесување, крвен притисок и дишење.

Кога балансот на серотонин во телото е нарушен, доаѓа до депресија и други нарушувања во однесувањето, на пример до нарушување на сонот.

Овој хормон го викаат и хормон на спиење. Тој управува со нашиот биолошки часовник, а најмногу се лачи навечер, во текот на ноќта. Со доаѓањето на утрото, производството на мелотонин се намалува и се будиме.

Oсвен тоа, мелотонинот го штити нашето тело од слободните радикали и кардиоваскуларни болести, го забавува стареењето, бидејќи ги подмладува клетките и ги намалува шансите за појава на болести поврзани со староста. Инаку, како што старееме, нашето тело сѐ помалку го лачи и тоа е причината зошто децата спијат повеќе, а постарите луѓе помалку.

Измешајте 5 лажички мед со лажичка сол и ставете го тоа во тегличка. Секоја вечер пред спиење, ставете малку од смесата под јазикот.