Како совршено да сварите јајце? За некои, идеално е кога жолчката останува течна, додека други претпочитаат целосно тврдо варено јајце. Иако вкусовите варираат, научниците сега тврдат дека го пронашле најдобриот метод за негово готвење – и притоа прецизно пресметан.
Пред се, „проблемот“ лежи во тоа што белките и жолчките бараат различни температури за совршено да се сварат. Жолчката почнува да се стврднува на 65 степени, додека на белката и требаат 85 степени. Ова е причината зошто варењето во зовриена вода ги прави белките сочни, но жолчките лесно можат да станат премногу тврди. Со методот „sous vide“ се решава тој проблем за жолчките.
Италијанските научници од Националниот совет за истражување го решија овој проблем со симулирање на готвењето на јајцата користејќи динамика на пресметковна течност. Резултатите покажале дека совршено варено јајце може да се постигне за точно 32 минути, но со специфичен начин на готвење.
Тајната е најизменично да се преместува јајцето од топла вода (100 степени) во постудена вода (30 степени) на секои две минути, додека не поминат вкупно 32 минути. Овој процес овозможува двата дела од јајцето – и белките и жолчките – да се зготват до совршенство.
Иако методот бара повеќе напор од традиционалното готвење, научниците тврдат дека вреди. Кога го тестирале во пракса, добиле јајце со исклучителен квалитет, што го потврдиле со анализа на неговата структура, вкус и хемиски состав.