Станува збор за вид на кактус кој припаѓа на семејството Asparagaceae и потекнува од тропска Западна Африка. Свекрвин јазик, името по кое е познато ова растение, е зимзелено повеќегодишно растение кое како украсно растение се одгледува на нашите простори. Освен ова име, овој вид кактус е познат и како сансеверија и индиски пердув.

Еве неколку причини зошто треба да го имате во вашиот дом:

Произведува кислород: Тој е водечки кога станува збор за производството на кислород. Може да произведе многу поголема количина од кое било друго растение.

Го намалува загадувањето на воздухот: Тоа придонесува за борба против загадувачите на воздухот во станот. Освен јаглерод диоксид, може да апсорбира бензен, формалдехид, ксилен и толуен. Добро познат експеримент спроведен од НАСА во 1989 година покажа дека домашните растенија со поголема лисна површина подобро го чистат воздухот, а свекрвиот јазик е едно такво растение.

Одличен е во борбата против алергиите: Растенијата кои создаваат кислород и ја намалуваат количината на јаглерод диоксид и апсорбираат штетни хемиски соединенија и гасови секако го намалуваат ризикот од алергии. Тие ја намалуваат појавата на алергени во воздухот. Ако страдате од алергии, кога ќе го ставите ова растение во просторијата, речиси веднаш ќе забележите олеснување.

Заштитна фенг шуи енергија: Според ова верување, кога ќе го поставите свекрвиниот јазик на вистинското место, тој носи заштитна и чиста енергија во собата. Во фенг шуи, зашилените растенија се одлични за борба против негативната енергија, но тие мора да бидат засадени на помалку прометно место, а наводно најдобри агли се југоисточниот агол на собата, јужно или источно.

Лесни се за одржување: Ако ништо од горенаведените не ве натера да одлучите да го купите ова растение, тогаш последниот факт ќе биде. Ова растение е многу лесно за одржување, па затоа ќе биде одличен избор за оние на кои не им е удобно да се грижат за растенијата. Може да биде на сонце, во целосна сенка и без директна сончева светлина, а може да преживее и без вода.