Оваа билка е познат лек за многу заболувања

Мајчината душичка (thymus serpyllum) е лековита билка со пријатен и ароматичен мирис и вкус. Лековитите состојки се наоѓаат во листот и во цветот на ова билка. Во составот на мајкината душичка…

Мајчината душичка (thymus serpyllum) е лековита билка со пријатен и ароматичен мирис и вкус. Лековитите состојки се наоѓаат во листот и во цветот на ова билка. Во составот на мајкината душичка влегуваат тимол и карвакол, два фенолска единенија од кои потекнува лековитоста на ова билка, антисептичната моќ и својствениот мирис. Мајчината душичка е позната како лек за многу заболувања, зачин и конзерванс. Содржи етерски масла и флавоноиди и затоа е погодна за лекување на кашлицата и бронхитисот.

Оние луѓе кои често патат од воспалението на бронхиите, секретот во белите дробови, имаат нередовна столица или имаат ревматски болки често како вистинскиот спас може да биде мајчината душичка. Ова драгоцена билка се користи како зачин во јадењето и како конзерванс, затоа што има силно антисептично делување. Па затоа и не е чудно што е омилена во народната медицина.

Во традиционалната, односно во народната медицина таа се користела, како и денес, интерно во случај на воспаление на слузокожата на горните дишни патишта, за искашлување, во случај на нарушеното работење на бубрезите и бешиката, како и против надуеноста и гасовите, за подобро варење и искашлување.

За надворешната употреба мајчината душичка се користи и како додаток во водата за капење во случај на затворените дишни патишта или ревматски нарушувања. Доколку не е поинаку пропишано, просечната дневна доза, кога ќе се применува интерно е 4 до 6 грама. Контраиндикации, интеракции со лекарствата и другите несакани делувања за сега не се познати.

Стручњаците тврдат дека чајот од мајчината душичка никогаш не треба да се вари во отворен сад, затоа што ова билка содржи лесно испарливи лековити состојки кои при варењето во отворен сад се губат. За подготовка на добар чај потребна е една лажица мајчината душичка, која се попарува со два децилитри зовриена вода, се поклопува  и после половина час се цеди, се додава мед и се пие три до четири пати дневно по една шолја. Со мајчината душичка исто така можете да се инхалирате што ќе даде уште подобар ефект во терапијата на заболените дишни органи.


Related Articles