Единственоста и работните навики се поважни од интелигенцијата за успех во работата.

Економистот Џејмс Хекман наспроти некои политичари и научници, кои тврдат дека интелигенцијата е 50% важна за успех, тој вели дека на оваа особина отпаѓаат 1 или 2%.

Тој анализирал стандардни и тестови за интелигенција на илјада луѓе во Британија, САД и Холандија.

Интелигенцијата е важна затоа што човек со коефициент 70 не може да решава проблеми како некој со коефициент 190.

Но, некои луѓе тешко се пробиваат на пазарот затоа што немаат вештини какви што се потребни.

Научниците велат дека е потребна златна средина, спој на интелигенција и вештини.